Diplom 2017

Diplom 2017

Diplom till Korvhantverk Stockholm, Jon Randow

För tillverkning av hantverksmässig färskkorv med mjölksyrabakterier som konserveringsmedel, helt utan tillsatser, samt olika lufttorkade och kallrökta korvar av griskött från Nibble Gårdsgris.

Ett brinnande intresse för riktig mat I allmänhet och riktig korv I synnerhet har skapat Korvhantverk, som från början till slut är en mans verk.

Jon Randows resa går från Stockholms krogkök till kökslärare på restaurangskola, utbildningar I osthantverk och korvhantverk till att slutligen skaffa sig tiden, pengarna och modet att satsa på något helt eget.

Idag tillverkar han korv som han vill ha den dvs helt utan tillsatser. Istället används mjölksyrabakerier till färskkorven. Råvaran är enbart griskött från Nibble gårdsgris. Korvhantverk gör även olika varianter av lufttorkade och kallrökta korvar.

Korvhantverks korvar har flera gånger fått guldmedalj vid SM I Mathantverk.

 Diplom till Laxbutiken Vägkrog, Jonas och Jerker Lagnell, Heberg och Ljungskile.

För driften av Sveriges bästa vägkrog, ett familjeföretag med stort engagemang och hög kvalité, med ett både rikt och oöverträffat laxkoncept.

 Laxbutiken ligger utmed E6 I Heberg nära Falkenberg. Här kan du lika väl slå dig ner för lunch och middag som kolla in butiken med Sveriges bredaste sortiment av lax,

Utvecklingen har gått från en liten delikatessbutik med 12 sittplatser I Heberg till en laxbutik på 3000 kvm med 600 sittplatser och flera verksamheter. Christer och Margareta Lagnell startade på 1970-talet laxodlingen, som kompletterades med en liten laxbutik i Heberg. Idag importeras laxen från Norge och fokus ligger sedan länge på butik och restaurang. 1996 startade laxbutiken vid motorvägsavfarten I Falkenberg. 2003 öppnades filial I Ljungskile. Idag finns även snabbmatsrestaurangen Lilla Laxen i Kungsbacka.

Familjeföretaget drivs nu av sönerna Jonas och Jerker Lagnell.Diplom till Nordisk Råvara Tomas Erlandsson och Gunnar Backman, Stockholm

För att ha väckt liv i bortglömda kulturväxter. De odlas skonsamt och i utvald jord av producenter som bryr sig, med hög kvalitet,  fina näringsvärden och fantastisk smak.

Nordisk Råvara, som startade 2016 vill väcka liv I bortglömda kulturväxter.  Rättviksärt, Gotlandslinser, gråärter, Vreta gulärt och bondbönor får nytt liv, men man odlar också nya grödor som quinoa, teff och lupin.

Alla grödor odlas på ett skonsamt sätt I utvald jord av odlare som bryr sig. Hög kvalitet, fina näringsvärden och fantastisk smak blir resultatet

-Tillsammans med  våra odlare tar vi klivet in i en ny svensk matkultur med traditionella och otraditionella grödor odlade på ett skonsamt sätt I svenska jordar. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans, sager Tomas Erlandsson och Gunnar Backman.