Guldmedalj 2017

Gastronomiska Akademiens Guldmedalj 2017

”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

till Henrik Norström, Stockholm får Gastronomiska Akademiens guldmedalj 2017.
En visionär och förnyare som regelbundet berikar Stockholms krogliv med nya, spännande koncept, och ständigt strävar efter att erbjuda kroggästerna nya, intressanta restaurangupplevelser

Inspirationen hämtas från världens alla hörn. Restaurangbuketten är brokig med inslag från Asien, Kina, och USA förutom den nordiska basen. I botten ligger hela tiden respekten för råvarorna och hantverket.

Henrik Norströms väg till kockyrket var inte spikrak. Efter restaurangskolan hamnade han på restauranger där arbetet var ostrukturerat och stressigt och trivdes inte. Men så småningom fick han anställning på Gourmet och upptäckte glöden och kärleken till matlagning. Senare arbetade han med Melker Andersson och Mathias Dahlgren på Fredsgatan 12 och följde med Mathias till Bon LLoc. Under den tiden upptäckte han att han gillade att tävla i mat, vilket ledde till en andraplats I Bocuse d´Or 2001. Henrik är president i den svenska Bocuse d´Or Akademien.

Fine dining blev bistro
Redan hans första egna restaurang, Lux på Lilla Essingen blev en fullträff. Henrik siktade på att få en Michelin-stjärna inom tre år. Den kom redan första året.  Efter tio år tyckte Henrik att det var dags för något nytt, lämnade tillbaka Michelinstjärnan, och förvandlade sin fine dining-restaurang till en bistro där menyn förnyas varje dag, så ofta att det inte är någon idé att trycka upp den.
-Vi strävar efter att använda det som är allra bäst för stunden, förklarar Henrik.

På vägen hade han också startat B.A.R.  – en restaurang med kortare avstånd mellan köket och gästen. Där kan gästen kan peka på den råvara hen vill äta från akvariet eller kyldisken, önska tillagning och tillbehör och bygga upp sin egen tallrik.

Idag driver Henrik och hans partnerns också EAT med autentiska asiatiska rätter och dumplings, Open Café och the Bakery samt senaste tillskottet, gastrobaren Penny och Bill, som serverar cocktails och lättare rätter med inspiration från USA.