Silvermedalj 2017

Gastronomiska Akademiens silvermedalj 2017

”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

 

Till Mischa Billing, sommelier och lärare i dryckeskunskap, får Gastronomiska Akademiens silvermedalj 2017. Hon utexaminerades från Restaurangakademien i Stockholm 1993 och har specialiserat sig på hur man kombinerar mat och dryck.

Idag är hon knuten till Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som lärare och forskare och har bland annat medverkat till att bygga upp kandidatprogrammet för sommelierer.

Mischa har gjort en gedigen karriär i sommeliervärlden och bland annat varit ordförande i Svenska Sommelierföreningen samt generalsekreterare i sommelierernas världssamfund ASI. Hon har fått många utmärkelser. Den mest spektakulära är kanske när hon utsågs till Årets näsa år 2 000. En avgjutning av hennes näsa med nummer 87 finns sedan dess I akademiska föreningen Nasoteket i Lund,

Mischa Billing är välkänd från olika media. Hon har varit vinexpert i en rad tidningar, tidskrifter och TV-program samt skrivit böcker om dofter och smaker. Under flera säsonger har deltagit i juryn i TV-tävlingen Sveriges Mästerkock.