Blogg

Vanliga Palsternackan för Gottegrisar året 1987

Vanliga Palsternackan för Gottegrisar året 1987

av akademiledamöterna Povel Ramel och Hans Alfredson publicerades under överinseende av Gastronomiska Akademien. Skriften är en munter “nacka” med gastronomarium, hittills föga beaktade gastronomiska högtidsdagar, recept att följa till punkt, men inte alltid till pricka, mm. LTs Förlag

Den femtionionde kalendern O.S.A.

Gastronomisk Kalender 2019

Den femtionionde kalendern O.S.A. är titeln på Gastronomisk kalender 2019, Gastronomiska Akademiens årsskrift, som nu ges ut för femtionionde året i följd.Alltså handlar det om att bjuda, att bjuda in och att bjuda ut. Som alltid med spirituellt, lärorikt, slösande generöst innehåll. Så här presenterar …

Läs mer

Maten som mode

Gastronomisk Kalender 2018

Maten som mode Plötsligt kom avokadon till Sverige. Och så kom kiwin. Sedan blev det omodernt att inta kolhydrater, och vem har inte gått i diverse modematfällor – helt i onödan? Gastronomisk kalender för 2018 har temat mat som mode; prins Carl Philip funderar över …

Läs mer

Gastronomisk-Kalender-2017

Gastronomisk Kalender 2017

Det goda samtalet EN GOD MIDDAG kan slät över ganska mycket. Rätt komponerad och tillredd kan en måltid lösa knutar, skapa försoning, åstadkomma fred eller åtminstone trampa upp stigen åt det hållet. Hur det goda samtalet kring den goda måltiden kan gå till berättas om …

Läs mer

Om Gastronomiska Akademien

Register

Nu finns Akademiens alla belöningar genom åren förtecknade i registret. Gå in på Register ›› Akademiens belöningar så får du besked om vilka som genom åren fått medaljer, guldpennor, diplom och andra belöningar. Ett motsvarande register över allt som publicerats i Gastronomisk Kalender ända sedan …

Läs mer

Christina Wedén

Ny ledamot i Gastronomiska Akademien

Christina Wedén. Christina Wedén, född 1972 och bördig från Sörmland, jobbar som lärare och forskare i farmakognosi vid Uppsala universitet och driver därutöver företaget Tryffikultur AB tillsammans med kollegan Lina Pettersson, för att utveckla tryffelodling i Norden och Östersjöregionen. Redan under biologistudierna i Uppsala föll …

Läs mer

Gastronomiska Akademiens belöningar 2019

Gastronomiska Akademiens Belöningar 2019

Vid sin prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 19 januari delade Gastronomiska Akademien ut belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och tre diplom. På bilden fr v: Lisa Eisenman, Monica Eisenman, Paul Svensson, Pia Schönemyr, Lasse Schönemyr, Martin Ragnar och Andreas Sundgren Graniti. …

Läs mer

Ledamöter i Gastronomiska Akademien

Gastronomiska akademien är en akademi med sjutton ledamöter, vars uppgift är att värna om och verka för gastronomins och den gastronomiska kulturens utveckling i Sverige. Akademin grundades 6 november 1958 av tonsättaren Sten Broman, författaren Fritiof Nilsson Piraten och hovtraktörenTore Wretman. Av Broman kallades akademin för ”De sjudderton” och bland de första ledamöterna fanns, …

Läs mer

180326 HMK Gastronomiska akademien foto H Garlöv

Om Akademien

Gastronomiska Akademien skall värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i vårt land. Idag finns flera regionala gastronomiska sammanslutningar vid sidan av Gastronomiska Akademien, som är den äldsta och ursprungliga. Akademien bildades den 6 november 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. I de inledande diskussionerna fanns också Povel Ramel med.

Snabbmat som gastronomisk utmaning

Gastronomiska akademiens bibliotek Skriften innehåller föredrag från ett seminarium med samma titel som Gastronomiska Akademien anordnade tillsammans med Svenska Läkaresällskapet 1999. Förord av akademiledamöterna Christina Fjellström och Stephan Rössner. Bland föredragshållarna märks dåvarande jordbruksministern Margareta Winberg, Bob Williams, Mars Inc; Paul Rozin, University of Pennsylvania; …

Läs mer