Måltiden i framtiden
Måltiden i framtiden är den 64:e årgången av den klassiska kalendern. Ett viktigt ämne är hållbarhet, i denna serie som ständigt förnyar sig. Här skrivs om vatten och återvinning. Och vilka framtida delikatesser som utvecklas världen runt kan vi se fram emot? På Tekniska museet undrade besökare en gång om vi enbart skulle leva på näringspiller i framtiden.
De första astronauterna var inte med om några läckra smakupplevelser i rymden, men numera serveras både räkcocktail och kycklingsallad i rymdfarkosterna. Idag diskuteras ultraprocessad mat som en riskfaktor, en kontroversiell fråga. Även precisionsnutrition, mat som skräddarsys för individen beroende på genetiska, medicinska och sociala förutsättningar, är ett ifrågasatt ämne.
Men gastronomi kan också vara poesi, vilket gramgår i den nya kalendern.
Årets kock Jessie Sommarström presenteras, liksom Gastronomiska Akademiens övriga utnämningar.
Författare
Stephan Rössner, Karsten Thurfjell och Fabien Petitcolas
Stockholm – Europas gastronomiska huvudstad 2023
Martin Lind
Världen är större än människan
Martin Ingvar
Hållbart måltidssinne – vår inre ekologi
Carl Ahlstrand
Maten i språket – där gastronomin möter ordkonsten
Charlotte Birnbaum
Skönhetens cirkel
Pi Le och Henrik Norström intervjuas av Christina Möller och Karsten Thurfjell
Stjärnkockarnas visioner – idag, igår, imorgon
Magnus Nilsson intervjuas av Karsten Thurfjell
Från jämtländsk stjärnkrog till skånsk äppelodling
Lisbeth Rauden
Fransk vinodling rycks upp med sina rötter
Stephan Rössner
Framtidens gastronomi – ett hälsoperspektiv
Gastronomisk poesi – tradition och förnyelse
Ingrid Larsson
Populära dieter – genväg eller omväg till bättre hälsa
Åke Broce
Måltider i rymden
Biosphere 2 – ett unikt slutet system
Gunilla Englund
Människan, maten, tekniken och framtiden
Stephan Rössner och Karsten Thurfjell
Långdikten La Gastronomie av Joseph Berchoux, andra gången
Birgitta Svendén
Hjälp, jag ska gå på en Wagnerföreställning
Örjan Klein
Pastejer och terriner
Anders Crichton och Henrik Scander
Sommelierens estetiska hantverk
DESUTOM
- Gastronomiska Akademiens belöningar 2023
- Gastronomiska Akademien
- Måltidsakademien
- Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)
För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel.
Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.
Årets redaktionskommitté har varit:
Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner