Publikationer

Gastronomiska Akademiens Bibliotek

Gastronomiska Akademien har medverkat till utgivningen av följande gastronomiskt intressanta verk:

Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch. Em. Hagdahl

Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch. Em. Hagdahl

Faksimilupplaga 1963 med förord av dåvarande akademiledamöterna Mats Rehnberg och Tore Wretman.En nyutgåva kom 2004, (bilden) då Carlsson Bokförlag i samarbete med Hagdahlsakademien och med stöd av Westman-Wernerska fonden svarade för utgivningen. Förorden i denna upplaga är skrivna av Björn Eriksson, Gunnar Lindqvist och Lars “Pluto”Johannison.För denna utgåva belönades Carlsson Bokförlag med Gastronomiska Akademiens diplom.
Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga av Eva Mannerheim Sparre

Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga av Eva Mannerheim Sparre

Faksimiltryck efter originalupplagan 1935 med inledning av Eva von Zweigbergk. Boken trycktes av Bonniers Förlag 1959 och införlivades i Gastronomiska Akademiens bibliotek 1964.
Rosalies recept

Rosalies recept

120 recept från det berömda Lyonköket. Receptsamlingen, som gavs ut av Albert Bonniers Förlag 1965, redigerades av Margit Engnes och Karl Erik Lorentz. För inledning och kapitelingresser svarade docent Wilhelm Graf.
Tre Banketter till Drottning Kristinas ära år 1668

Tre Banketter till Drottning Kristinas ära år 1668

av June di Schino i svensk översättning av Dan Norell. Svenska redaktörer: akademiledamöterna Claes Grill och Jan-Öjvind Swahn. Förord av Claes Grill. Boken med originaltiteln “Tre Banchetti in Onore di Cristina” utgavs 2002 med stöd av såväl den italienska gastronomiska akademien som den internationella gastronomiska akademien. Den svenska upplagan utgavs 2004 med stöd av Konung …
Mat och Dryck i forntid och medeltid

Mat och Dryck i forntid och medeltid

om den ärbara vällusten av Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg. Boken, vars första upplaga kom 1994, Är en uppföljning av en utställning med detta tema på Historiska Museet i Stockholm i slutet av 1960-talet. Arbetet med utställningen leddes av Lars O. Lagerqvist i samarbete med Gastronomiska Akademien. En andra upplaga av boken utgavs 2004 …
Vanliga Palsternackan för Gottegrisar året 1987

Vanliga Palsternackan för Gottegrisar året 1987

av akademiledamöterna Povel Ramel och Hans Alfredson publicerades under överinseende av Gastronomiska Akademien. Skriften är en munter “nacka” med gastronomarium, hittills föga beaktade gastronomiska högtidsdagar, recept att följa till punkt, men inte alltid till pricka, mm. LTs Förlag

Symposiereferat

Snabbmat som gastronomisk utmaning

Gastronomiska akademiens bibliotek Skriften innehåller föredrag från ett seminarium med samma titel som Gastronomiska Akademien anordnade tillsammans med Svenska Läkaresällskapet 1999. Förord av akademiledamöterna Christina Fjellström och Stephan Rössner. Bland föredragshållarna märks dåvarande jordbruksministern Margareta Winberg, Bob Williams, Mars Inc; Paul Rozin, University of Pennsylvania; Lisa Förare Winbladh samt korta inlägg av flera akademiledmäter. Endast …

Vart är gastronomien på väg

Gastronomiska akademiens bibliotek Symposieskrift från 1994. Symposiet genomfördes i samarbete med Astra AB. Hälsningsanförande av Håkan Mogren. Bland föredragshållarna märks Tore Wretman, Märit Huldt, Barbara J Rolls, Gunilla Englund m fl. Endast arkivexemplar finns kvar.

Måltidens betydelse

Gastronomiska akademiens bibliotek Föredrag som hölls 1985 vid en konferens med samma titel som anordnades av Gastronomiska Akademien. Hälsningsanförandet hölls av författaren och akademiledamoten Per-ErikWahlund, föredragshållare från Gastronomiska Akademien var Märit Huldt och David H. Ingvar och bland övriga föredragshållare kan nämnas professorerna Ivar Werner, Åke Bruce, Per-Olow Sjödén.Endast arkivexemplar finns kvar.

Den goda svenska måltiden

1981 anordnade Gastronomiska Akademien i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) symposiet om den goda svenska måltiden med syfte att stimulera matvänner i skilda läger att sprida matkultur och matglädje, kunskaper och matfantasi. Symposiet öppnades av Akademiledamoten HKH Prins Bertil. Bland de medverkande märktes professorerna Bengt Borgström och David Ingvar, tonsättaren Sten Broman och fil dr …

Gastronomi – vetenskap, konst, teknik

Gastronomiska akademiens bibliotek Skriften återger föredrag och diskussion vid ett symposium med samma titel som Gastronomiska Akademien anordnade 1968 i samarbete med Sveriges Industriförbund och Sveriges Lantbruksförbund. Bland föredragshållarna märks bl a professorerna Hugo Theorell, Yngve Zotterman, Arne Tiselius och Tore Wretman. P A Norstedts Förlag.