Gastronomisk kalender 2025

MINNENAS SKAFFERI

Sextiofem år är vål ingen ålder numera! Oavbrutet har Gastronomisk kalender kommit ut sedan 1958. i årets utgåva har Karsten Thurfjell rekapitulerat utvecklingen alltsedan dess tillkomst och tillsammans med Stephan Rössner översatt tredje delen av den monumentala diktverket om gastronomins kulturhistoria av Joseph Berchoux, La Gastronomie. Minnen kommer till liv i betraktelser över tidigt material om Alf Henriksson, ”Hiram” (Marit Huldt), Magdalena Ribbing och Jan-Öjvind Swahn.

Minnenas Skafferi handlar ingalunda om uppkok av rester från fester utan om kreativ nostalgi. Som vanligt tillönskas läsaren bon appétit.

Författare

Stephan Rössner
Men vad står det egentligen i Gastronomiska kalendern?
Magdalena Ribbings fyndande i skafferiet
Kriget, ransoneringen och festmåltiderna
Kostvanor i Grönköping

Martin Lind
Andligt och gastronomiskt

Karsten Thurfjell
Kalenderns formativa år

Birgit Carlstén
””Maten i språket – där gastronomin möter ordkonsten ”Säg aldrig förbindligt och överslätande att det inte är så noga med allas vårt ätande” – om Alf Henrikson

Charlotte Birnbaum
Hiram och enkelhetens poesi

Gösta Nordén
Ett och annat om Janssons frestelse

Sissela Kyle
Direktörens vårtal den 10 juni 2024

Richard Tellström
Blunkan – en formidabel bestseller

Malte Persson
Innan världen blev mousserade

Stephan Rössner och Karsten Thurfjell
Långdikten La Gastronomie av Joseph Berchoux, tredje sången

DESUTOM

  • Gastronomiska Akademiens belöningar 2024
  • Gastronomiska Akademien
  • Måltidsakademien
  • Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)

För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel.

Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.

Årets redaktionskommitté har varit:

Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner