Gastronomisk kalender 2020

Alla tiders råvaror

Från skämt kött till gotländsk tryffel

Råvara kan också skrivas rå vara, vilket ger möjligheter för en uppsjö intressanta reflexioner kring startpunkten för våra gastronomiska färdigheter. Varifrån kommer kålroten, och varför finns den i så många olika former? Vilken italienare vågade sig på att förhåna pastan, basen i den italienska kokkonsten? När på året smakar fisken bäst? Har grönsakerna blivit näringsfattigare med modern odlingsteknik? Vad gör vi med skogens alla bär?

Livet är orättvist – Ann Wigmore, som menade att all upphettad mat var skadlig – omkom i en brand i sitt eget kök. Hummer, lutfisk, tryffel, bär är alla råvaror, som kan utgöra grunden för de mest fantastiska måltider och alla bär de på sin gastronomiska historia.

Redaktörer för årets jubelkalender (en vital och unik 60-åring) är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, och professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa.

Författare

Nils-Arvid Bringéus

Författare

Jordärt- och kronärtskockor

Åke Bruce

Författare

Det förändrade köket

Hans Neass

Författare

Underbara kålrötter

Ilona Miglavs

Författare

Säsong i hav och sjö påverkar fiskkvaliteten

Christina Wedén

Författare

Tryffel – så funkar det

Martin Ragnar

Författare

Bärdrycker

Martin Lind

Författare

Goda råvaror och kärlek

Stephan Rössner

Författare

Rå vara

Charlotte Birnbaum

Författare

Futurismens råvaror

Carl Jan Granqvist

Författare

Sverige, ett gudabenådat land för kalas

Harald Stubert

Författare

Restaurangbedömningens historia

FORSKNINGSRAPPORTER

Johanna Widenberg

Författare

Äta eller rata?

Simon Ekström

Författare

Hummer på bordet

Christina Möller och Karsten Thurfjell

Författare

Vilda bär i urban svensk matkultur år 1000-1800

DESUTOM

Författare

  • Christina Möller och Karsten Thurfjell
    Årtes kock David Lundqvist
  • Gastronomiska Akademiens belöningar 2018
  • Gastronomiska Akademien
  • Måltidsakademien
  • Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)

För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.

Årets redaktionskommitté har varit:

Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner