Alla tiders råvaror
Från skämt kött till gotländsk tryffel
Råvara kan också skrivas rå vara, vilket ger möjligheter för en uppsjö intressanta reflexioner kring startpunkten för våra gastronomiska färdigheter. Varifrån kommer kålroten, och varför finns den i så många olika former? Vilken italienare vågade sig på att förhåna pastan, basen i den italienska kokkonsten? När på året smakar fisken bäst? Har grönsakerna blivit näringsfattigare med modern odlingsteknik? Vad gör vi med skogens alla bär?
Livet är orättvist – Ann Wigmore, som menade att all upphettad mat var skadlig – omkom i en brand i sitt eget kök. Hummer, lutfisk, tryffel, bär är alla råvaror, som kan utgöra grunden för de mest fantastiska måltider och alla bär de på sin gastronomiska historia.
Redaktörer för årets jubelkalender (en vital och unik 60-åring) är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, och professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa.
Författare
Nils-Arvid Bringéus
FörfattareJordärt- och kronärtskockor
Åke Bruce
FörfattareDet förändrade köket
Hans Neass
FörfattareUnderbara kålrötter
Ilona Miglavs
FörfattareSäsong i hav och sjö påverkar fiskkvaliteten
Christina Wedén
FörfattareTryffel – så funkar det
Martin Ragnar
FörfattareBärdrycker
Martin Lind
FörfattareGoda råvaror och kärlek
Stephan Rössner
FörfattareRå vara
Charlotte Birnbaum
FörfattareFuturismens råvaror
Carl Jan Granqvist
FörfattareSverige, ett gudabenådat land för kalas
Harald Stubert
FörfattareRestaurangbedömningens historia
FORSKNINGSRAPPORTER
Johanna Widenberg
FörfattareÄta eller rata?
Simon Ekström
FörfattareHummer på bordet
Christina Möller och Karsten Thurfjell
FörfattareVilda bär i urban svensk matkultur år 1000-1800
DESUTOM
Författare
- Christina Möller och Karsten Thurfjell
Årtes kock David Lundqvist - Gastronomiska Akademiens belöningar 2018
- Gastronomiska Akademien
- Måltidsakademien
- Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)
För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.
Årets redaktionskommitté har varit:
Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner