Gastronomisk kalender 2021

Nya Svenska Matvanor

Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. Vi får influenser från alla världens kulturer, såväl religösa som kulinariska. Även om ekovågen är i avmattande är vegotrenden desto mer påtaglig. Hälften av all fisk vi äter är idag odlad och utvecklingen fortsätter nu på landbacken. Samtidigt minskar kött konsumtionen något, medan vegetariska ”köttalternativ” tillkommer. Den så kallade Medelhavsliknande kosten vi upplevt vid våra resor söderut kan idag skapas även av svenska råvaror. Rapsoljans sammansättning är nästan identisk med olivoljans. Vi dricker mindre alkohol; glädjande är att detta särskilt gäller ungdomen. Men viktproblemen tilltar och därmed dess hälsovådliga kosekvenser, så den gastronomiska utmaningen blir att njuta den nya maten men ändå må bra.

Detta är vad som behandlas i 2021 års upplag av Gastronomisk Kalender, därtill som alltid finns en presentation och intervju med Årets Kock och andra gastronomiska pristagare.

Redaktörer för årets jubelkalender är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, och professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa samt Karsten Thurfjell, välkänd kulturjournalist på Sveriges radio och matskribent.

Författare

Richard Tellström

Författare

Det stora matkulturskiftet åren 1945-1960

Åke Bruce

Författare

Nya och kommande matvanor

Karsten Thurfjell

Författare

Våra inflöden av matkultur

Lisbeth Rauden

Författare

Skiftet från strömmingskiosk till thaikiosk

Christina Möller

Författare

Nytt i Sverige- etiopisk mat etablerar sig

Henrik Scander

Författare

Sommelierens tävling och matsalspraktik
spelet om det sociala hantverket

Martin Lind

Författare

Judiskt och kristet i svensk matkultur

Stephan Rössner

Författare

Limerickar I+!!+III
Nya svenska matvanor – i covid-19:s spår
Femtiotalets främmande mat
Vem i hela världen kan man lita på?

Charlotte Birnbaum

Författare

Profetia eller: Pastejernas renässans är nära!

Pia och Lasse Schönemyr

Författare

Vägen till VegMe och Äkta Rök

Mohammad Fazlhashemi

Författare

Vad äter en muslim i Sverige?

DESUTOM

Författare

  • Karsten Thurfjell
    Årets kock Martin Moses
  • Gastronomiska Akademiens belöningar 2019
  • Gastronomiska Akademien
  • Måltidsakademien
  • Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)

För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.

Årets redaktionskommitté har varit:

Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner