Gastronomisk kalender 2022

Gastronomi som konstart

Gastronomisk kalender 2022

Kalenderns tema Måltiden som konstart bjuder en sedvanlig buffé av läsvärda läckerheter. Från de tre högskolorna med gastronomisk inriktning, nämligen Umeå, Örebro och Kristianstad kommer profilerade bidrag. Att vi börjat ”hemestra” visar sig till och med sätta spår i våra lokala matupplevelser.

Skönhetsupplevelser vid matbordet får en betraktelse av Erika Lagerbielke och servettkonstens betydelse beskrivs av Charlotte Birnbaum. Alla tiders grand old man i kokkonsten Björn Halling avporträtteras utförligt av Stephan Rössner och korvens väg in i finrummet beskrivs av Jan Scherman. Representationens betydelse för matkonstens upprätthållande diskuteras engagerat av Magnus Gröntoft, Anneli Blomé och Lucas Lundahl och i förlängningen därav redovisas en genomgång av majestätisk gastronomi under decennier av Stephan Rössner. Därtill samtalar Charlotte Birnbaum och Christina Möller med Tommy Myllymäki om framgångssagan Aira på Biskopsudden.

Utöver detta axplock medverkar ett flertal andra kända matprofiler från hela riket för att belysa den gastronomiska konstartens betydelse för vårt välbefinnande. 

Huvudredaktörer är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, och professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa. 

Författare

Carl Jan Granqvist

Författare

Svensk gastronomi – en konstart

Erika Lagerbielke

Författare

Vacker och läckert – måltidens estetik

Charlotte Birnbaum

Författare

Servetten – bordets okrönta drottning

Håkan Jönsson

Författare

Konst och makt – några nedslag i svensk restauranghistoria

Charlotte Birnbaum

Författare

Aira – gastronomisk perfektion

Jan Scherman

Författare

Korv i konsten

Stephan Rössner

Författare

Majestätisk kokkonst

Magnus Gröntoft, Anneli Blomé & Lucas Lundahl

Författare

Måltid som strategisk kommunikation

Stephan Rössner

Författare

Snacka om matkonst

DESUTOM

Författare

  • Karsten Thurfjell & Christina Möller
    Årets kock Ludwig Tjörnemo
  • Gastronomiska Akademiens belöningar 2020
  • Gastronomiska Akademien
  • Måltidsakademien
  • Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)

För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.

Årets redaktionskommitté har varit:

Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner