Gastronomi som konstart
Gastronomisk kalender 2022
Kalenderns tema Måltiden som konstart bjuder en sedvanlig buffé av läsvärda läckerheter. Från de tre högskolorna med gastronomisk inriktning, nämligen Umeå, Örebro och Kristianstad kommer profilerade bidrag. Att vi börjat ”hemestra” visar sig till och med sätta spår i våra lokala matupplevelser.
Skönhetsupplevelser vid matbordet får en betraktelse av Erika Lagerbielke och servettkonstens betydelse beskrivs av Charlotte Birnbaum. Alla tiders grand old man i kokkonsten Björn Halling avporträtteras utförligt av Stephan Rössner och korvens väg in i finrummet beskrivs av Jan Scherman. Representationens betydelse för matkonstens upprätthållande diskuteras engagerat av Magnus Gröntoft, Anneli Blomé och Lucas Lundahl och i förlängningen därav redovisas en genomgång av majestätisk gastronomi under decennier av Stephan Rössner. Därtill samtalar Charlotte Birnbaum och Christina Möller med Tommy Myllymäki om framgångssagan Aira på Biskopsudden.
Utöver detta axplock medverkar ett flertal andra kända matprofiler från hela riket för att belysa den gastronomiska konstartens betydelse för vårt välbefinnande.
Huvudredaktörer är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, och professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa.
Författare
Carl Jan Granqvist
FörfattareSvensk gastronomi – en konstart
Erika Lagerbielke
FörfattareVacker och läckert – måltidens estetik
Charlotte Birnbaum
FörfattareServetten – bordets okrönta drottning
Håkan Jönsson
FörfattareKonst och makt – några nedslag i svensk restauranghistoria
Charlotte Birnbaum
FörfattareAira – gastronomisk perfektion
Jan Scherman
FörfattareKorv i konsten
Stephan Rössner
FörfattareMajestätisk kokkonst
Magnus Gröntoft, Anneli Blomé & Lucas Lundahl
FörfattareMåltid som strategisk kommunikation
Stephan Rössner
FörfattareSnacka om matkonst
DESUTOM
Författare
- Karsten Thurfjell & Christina Möller
Årets kock Ludwig Tjörnemo - Gastronomiska Akademiens belöningar 2020
- Gastronomiska Akademien
- Måltidsakademien
- Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)
För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.
Årets redaktionskommitté har varit:
Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner