Gastronomiska Akademiens Belöningar 2024


Vid sin prisceremoni på Bernadottebiblioteket i Stockholms Slott den 20 januari 2025 delade Gastronomiska Akademien ut 2024 års belöningar för framstående måltidskulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpennor och tre diplom.


Mats Vollmer och Per Nordlind får Gastronomiska Akademiens medaljer

Guldmedalj

”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Uppvuxen i en skånsk krögar- och gästgivarfamilj. Driver idag fyra restauranger i och kring Malmö, där Vollmers är juvelen i kronan. Den har sedan starten 2011 konstant tillhört landets främsta, och ett ställe där man alltid känner sig varmt välkommen. Fick första stjärnan i Guide Michelin efter ett år, nästa år den andra, och dessa har man sedan behållit. 

Silvermedalj

”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

En oförtruten eldsjäl inom gastronomin. Inledde karriären 1970 som 15-årig smörgåsnisse på Operakällaren och utbildad i Schweiz. Drev sedan Villa Pauli i Djursholm följt av Bistro Jarl i Stockholm och nu Canta Lola med hustrun Erika. Mycket aktiv inom M Sandahl Foundation, och Lilla Sällskapet, förutom stora insatser för Bocuse d’Or och VM i Paté en croûte.

Guldpenna

”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

Välskrivande journalist som i DI Weekend sköter restaurangbevakningen med krogbedömningar, nyhetsartiklar, reportage om branschens utveckling och utnämningen av Årets Affärskrog.

Diplom

”för högkvalitativa saltgurkor i säsong som nått stor uppskattning och nationellt renommé”

Litet men välkänt familjeföretag i Kättilstad utanför Rimforsa i södra Östergötland som startade i slutet av 1950-talet och har lyckats bli rikstäckande med sina båda säsongsgurkor. Den färsksaltade vita östgötagurkan under mars-oktober och resten av året den vintersaltade som fermenteras med mjölksyra, båda av synnerligen hög kvalitet.

”för produktion av högkvalitativa grönsaker till många tacksamma mästerkockar i vårt land”

Ekologisk KRAV-certifierad grönsaksodlare i Norra Härene söder om Lidköping med mycket hög kvalitet på sina produkter och många av landets främsta kockar bland kunderna, främst i Stockholm och Göteborg. Vann titeln Kockarnas bonde 2020 och blev Årets bonde 2022 i kategorin Frukt & Grönt.

”för exemplarisk uppfödning av hönsfåglar, ankor och gäss, med egen foderodling och gårdsslakteri”

Viking Fågel är ett familjeföretag i Össjö söder om Munka-Ljungby som etablerades 1994. De föder upp och levererar gäss, ankor, kalkoner, kycklingar och ungtuppar. De uppfyller höga krav på djurhållning och har eget gårdsslakteri. Bland kunderna finns landets bästa och mest råvarumedvetna restauranger. 

Gastronomiska Akademins belöningsceremoni

Gastronomiska Akademins belöningsceremoni

Thomas Svensson
För enstaka och högupplösta bilder: info@fotothomas.se

Karsten Thurfjell, ständig sekreterare, Gastronomiska Akademien
karsten.thurfjell@gmail.com