Högtidlig utdelning av Gastronomiska Akademiens Belöningar med tillhörande ceremoni hölls den 15 januari 2024 i Bernadotte Biblioteket på Stockholms slott.
Stefan Ekengren och Ulrika Brydling
får Gastronomiska Akademiens medaljer
Guldmedalj
Tilldelades Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket, Stockholm ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Skarpskuren profil i huvudstadens krogliv; frispråkig, välartikulerad och kreativ på sin restaurang och genom sina kokböcker som ofta hyllar svenska råvaror och traditioner..
Silvermedalj
Tilldelades Ulrika Brydling
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Kock, sommelier, krögare, utbildare, hållbarhetsstrateg, matinspiratör och chef för Eldrimner i Östersund. Har tävlat och tränat landslag samt lett Årets Ekokock och Årets Kockelev.
Guldpenna
Tilldelades Gunilla von Heland, Allt om Mat, Expressen
”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”
Mångårig medarbetare med stor pedagogisk talang som uppfostrat mängder av matskribenter.
Diplom
Petter Bendelin, charkuterist, AB Gotlands Korvfabrik.
Mycket uppmärksammad Gotlandsprofil med högkvalitativa korvar och charkuterier i gamla sockerbruket i Roma.
Janne Bark, krögare, Musselbaren i Ljungskile och Smögen.
Skaldjurens eldsjäl som skapat Bohusläns landskapsmåltid med bland annat musselbullar som gjort succé, även i skolorna.
Axfoundation, Maria Smith, Madeleine Linins Mörner, Anna Henning Moberg, Torsåker.
Fristående, icke vinstdrivande testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel som levererat konkreta produkter med höga gastronomiska ambitioner.