Högtidlig utdelning av Gastronomiska Akademiens Belöningar med tillhörande ceremoni hölls den 15 januari 2024 i Bernadotte Biblioteket på Stockholms slott.
Stefan Ekengren och Ulrika Brydling
får Gastronomiska Akademiens medaljer
![Gastronomiska Akademiens belöningar 2023 Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se](https://ga.akademierna.se/wp-content/media/sites/6/Gastronomiska-Akademiens-beloningar-2023.jpg)
Guldmedalj
![Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se](https://ga.akademierna.se/wp-content/media/sites/6/6426-Fran-vanster-Gastronomiska-Akademiens-direktor-Sissela-Kyle-H.M.Konugen-Stefan-Ekengren.jpg)
Tilldelades Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket, Stockholm ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Skarpskuren profil i huvudstadens krogliv; frispråkig, välartikulerad och kreativ på sin restaurang och genom sina kokböcker som ofta hyllar svenska råvaror och traditioner..
Silvermedalj
![Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se](https://ga.akademierna.se/wp-content/media/sites/6/6429-Ulrika-Brydling.jpg)
Tilldelades Ulrika Brydling
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Kock, sommelier, krögare, utbildare, hållbarhetsstrateg, matinspiratör och chef för Eldrimner i Östersund. Har tävlat och tränat landslag samt lett Årets Ekokock och Årets Kockelev.
Guldpenna
![Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se](https://ga.akademierna.se/wp-content/media/sites/6/6434-Gunilla-von-Heland.jpg)
Tilldelades Gunilla von Heland, Allt om Mat, Expressen
”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”
Mångårig medarbetare med stor pedagogisk talang som uppfostrat mängder av matskribenter.
Diplom
![Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se](https://ga.akademierna.se/wp-content/media/sites/6/6436-Petter-Bendelin.jpg)
Petter Bendelin, charkuterist, AB Gotlands Korvfabrik.
Mycket uppmärksammad Gotlandsprofil med högkvalitativa korvar och charkuterier i gamla sockerbruket i Roma.
![Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se](https://ga.akademierna.se/wp-content/media/sites/6/6440-Janne-Bark.jpg)
Janne Bark, krögare, Musselbaren i Ljungskile och Smögen.
Skaldjurens eldsjäl som skapat Bohusläns landskapsmåltid med bland annat musselbullar som gjort succé, även i skolorna.
![Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se](https://ga.akademierna.se/wp-content/media/sites/6/6443-Maria-Smith-Madeleine-Linins-Morner-Anna-Henning-Moberg.jpg)
Axfoundation, Maria Smith, Madeleine Linins Mörner, Anna Henning Moberg, Torsåker.
Fristående, icke vinstdrivande testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel som levererat konkreta produkter med höga gastronomiska ambitioner.