Vid sin prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 19 januari delade Gastronomiska Akademien ut belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och tre diplom.
På bilden fr v: Lisa Eisenman, Monica Eisenman, Paul Svensson, Pia Schönemyr, Lasse Schönemyr, Martin Ragnar och Andreas Sundgren Graniti.
För högupplösta bilder: fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se
Guldmedalj
Tilldelades Paul Svensson
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Framgångsrik kock och krögare med prisbelönt restaurang i Fotografiska och uppmärksammad opinionsbildare för en grönare och mer hållbar gastronomi.
Silvermedalj
Tilldelades Martin Ragnar
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Forskare och författare som grundligt behandlat de mest skilda ämnen inom gastronomin, från grisar till krusbär. Initiativtagare till Kålrotsakademien & Svenska Dryckesakademien.
Guldpenna
Tilldelades Lisa och Monica Eisenman
”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”
Tillsammans har systrarna Eisenman skapat flera synnerligen gedigna, vackra och nyskapande bokverk med referensstatus, från mingelmat till matlagandets grunder
Diplom
Tilldelades: Pia och Lasse Schönemyr, Vegme och Äkta rök, Ingarö
För att med innovativa metoder ha framställt veganska produkter av klimatsmart sojaprotein med unik, köttliknande struktur och smak.
Tilldelades: Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider, Vännäs
För att ha producerat hantverksmässig cider med det norrländska äpplets enastående fräschör, helt utan tillsatser.
Diplom
Tilldelades: Gårdsfisk i Tollarp, Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles
För att framgångsrikt ha satsat på att skapa världens mest hållbara fiskodling, utan mediciner och påverkan på vild fisk.