Gastronomiska Akademiens Belöningar 2020

På grund av de rådande omständigheterna, Covid-19, har prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm ej kunnat ske som tidigare. Gastronomiska Akademien har ändå utdelat belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och två diplom.

  • Guldmedalj tilldelades Per Bengtsson för utomordentliga insatser för svensk matkultur”.
  • Silvermedalj tilldelades Lisa Lemke ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”.
  • Guldpenna tilldelades Elisabeth Johansson ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”.

Guldmedalj

Per Bengtsson
Per Bengtsson

Tilldelades Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Har med stor framgång skapat ett mattempel i Småland, belönad med stjärna i Guide Michelin. Lokalproducerade råvaror varsamt tillagat och annorlunda presenterat. Utsökt och omfattande vinlista

Silvermedalj

Lisa Lemke
Lisa Lemke

Tilldelades Lisa Lemke
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Ung halländsk matprofil –  tevekock, kokboksförfattare och föreläsare. Lisa har medverkat i TV- programmen Historieätarna, Sommarkväll, Grillmästarna, Sverigeresan, Mitt Kök och varit programledare i ”Timjan, tupp och tårta” 2018 och 2019. Startade för sju år sedan Prostens Pizza i en röd lada på familjens prästgård i Skrea Backe, och senare Skrea Matbruk i en grannlada omgiven av vinodlingar och kohagar där hon serverar handvevad pasta.

Guldpenna

Elisabeth Johansson
Elisabeth Johansson

Tilldelades Elisabeth Johansson
”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

Elisabeth Johansson är kock, konditor, matstylist och kokboksförfattare. Född i en krögarfamilj drev Elisabeth egen restaurang i 8 år tillsammans med sin syster. Med över 10 kokböcker, många innehållande desserter och bakverk, har hon kallats Lakritsdrottningen då hon upptäckte att lakrits är en utmärkt krydda i många sammanhang. Har varit jurymedlem i tävlingarna Årets kock, Årets konditor och i teveprogrammet Hela Sverige bakar.

 Diplom

Lotta Klemming
Lotta Klemming

Tilldelades: Lotta Klemming

Har varit ostrondykare i fem år. I höst är hon aktuell med boken Vildplockade ostron. Lotta från Grebbestad sadlade för fem år sedan om till ostrondykare – Sveriges enda kvinnliga – på familjeföretaget Klemmings ostron som levererar sin fångst till ansedda krögare som Daniel Berlin och René Redzepi.


Lisen Sundgren
Lisen Sundgren

Tilldelades: Lisen Sundgren

Lisen Sundgren är naturfilosof, växtexpert och författare till flera böcker, specialiserad på användning av vilda och odlade ätliga växter, en pionjär som i två decennier delat med sig av sin kunskap. Hennes arbete bidrar till ett ökat intresse för naturen och vad den betyder för våra liv, en mer hållbar livsstil och naturlig hälsa. Hon har arbetat nära framstående kockar världen över och skördat vilda växter åt några av Sveriges främsta restauranger