Gastronomiska Akademiens Belöningar 2021

På grund av de rådande omständigheterna, Covid-19, har prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm ej kunnat ske som tidigare. Gastronomiska Akademien har ändå utdelat belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och två diplom.

  • Guldmedalj tilldelades Jacob Holmström och Anton Bjuhr, Restaurang Gastrologik.
  • Silvermedalj tilldelades Maria Collsiöö, tidskriften Törst.
  • Guldpenna tilldelades Gunilla Hultgren Karell, Expressen, Allt om Vin.

Guldmedalj

https://gastrologik.se/Jacob Holmström och Anton Bjuhr, Restaurang Gastrologik
Anton Bjuhr och Jacob Holmström

Tilldelades Jacob Holmström och Anton Bjuhr, Restaurang Gastrologik, Stockholm ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Gastrologik har belönats med två stjärnor i Guide Michelin. De arbetar med småskaliga lokala producenter och nyskapande rätter i menyer som är både vackra och mycket välsmakande. Det är alltid en stor upplevelse att äta deras utsökta mat i den stilfulla restaurangen med personlig och perfekt service.

Silvermedalj

https://www.facebook.com/vinmagasinettorst
Maria Collsiöö

Tilldelades Maria Collsiöö, tidskriften Törst, Stockholm
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Erfaren sommelier och vinskribent med stort register som startat den första kulturtidskriften om vin, där drycken knyts samman med samtid, historia, filosofi, geologi, sociologi och estetik.

Guldpenna

https://www.expressen.se/allt-om-vin/vinskribenter/gunilla-hultgren-karell/
Gunilla Hultgren Karell

Tilldelades Gunilla Hultgren Karell, Expressen, Allt om Vin, SVT ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

En av landets mest kända mat- och vinskribenter med hög kompetens inom båda gebiten. Hon erövrade titeln Årets Näsa 2003 och de recept hon skapar utformas alltid med fokus på matchande drycker. Mångårig medlem i Allt om Mat och Allt om Vins vinprovargrupper.

 Diplom

https://spiritsnews.se/jon-hillgren-far-guldnubben/
Jon Hillgren

Tilldelades: Hernö Gin, Jon Hillgren, Dala

Sveriges första renodlade gindestilleri finns strax utanför Härnösand. I de handslagna kopparpannorna skapas det som krönts till världens bästa gin flera gånger om sedan starten 2011. Totalt har det lilla destilleriet förärats 106 internationella Master- och Guldmedaljer sedan starten 2011. Idag är Hernö Gin ett av Härnösands och Höga Kustens mest populära besöksmål för visningar och provningar, med ny filial på Hornsgatan 1 i Stockholm


https://www.varmlandsmat.se/producent/bjorkaholms-bakarstuga/
Konstantin Messmer

Tilldelades: Björkaholms bakarstuga, Konstantin Messmer, Lysvik i Fryksdalen

Konstantin Messmer är utbildad demeterbagare, driver Sveriges minsta bageri och tar sin el till ugnarna från kraftverket som ligger intill bakarstugan. Här bedrivs småskalig produktion av hantverksmässigt tillverkat surdegsbröd och veganska smörgåspålägg under varumärket Björkaholms Vitalkost. Här kan man beställa surdegsbröd eller en spännande skogspizza i naturskönt läge med servering på brygga. Produkterna säljs i butiker i Fryksdalen och runt Karlstad.


Stellagalan, Stockholm

Den årliga Stellagalan har jämställdhet inom gastronomin som mål. Med priser synliggörs branschens mest meriterade och ambitiösa kvinnor för att därigenom lyfta fram förebilder och bygga broar mellan mentorer och unga i branschen. Förutom galan arrangeras också debatter, samtal och möten i olika sammanhang under året.

Läs mer: https://www.mynewsdesk.com/se/stellagalan/pressreleases