Gastronomiska Akademiens Belöningar 2022

Högtidlig utdelning av Gastronomiska Akademiens belöningar hölls i Stockholms Stadshus 13 februari 2023.

Stockholms gastronomiska huvudstadsår presenterades av konferencier Sissela Kyle (tallrik nr 6) i Gastronomiska akademien och gastronomins direktör Martin Lind (tallrik nr 5). Birgitta Svendén (tallrik nr 15) läste motiveringarna och Hans Majestät Konungen (tallrik nr 17) delade ut utmärkelserna till stolta mottagare.

  • Guldmedalj tilldelades Jessie Sommarström, kock och kreativ ledare.
  • Silvermedalj tilldelades Katarina Westlund, förstelärare på Dackeskolan.
  • Silvermedalj tilldelades Daniel Roos, konditor.

Guldmedalj

Tilldelades Jessie Sommarström, kock och kreativ ledare ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Framtidsinriktad kreatör som engagerar sig för hållbar gastronomi vid Urban Deli och Axfoundation på Torsåker. Utnämndes till Årets Kock 2022 som andra kvinna med en av de högsta poängen i tävlingens historia.

Silvermedalj

Tilldelades Katarina Westlund, restauranglärare
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Passionerad förstelärare på Dacke- skolans restaurangutbildning i Mjölby som framgångsrikt utbildat många årsklasser och inte minst stöttat tävlande kockelever.

Silvermedalj

Tilldelades Daniel Roos, konditor
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Internationellt meriterad konditor som driver Restaurang K-märkt. Tidigare chefskonditor på Operakällaren och medlem i det Svenska Kocklandslaget som bland annat vann OS-guld 2012. Ansvarade för Nobelfestens desserter 2014–2019.

Guldpenna

Tilldelades Per Styregård, frilans ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

Mat- och vinskribent som varit chefredaktör för Gourmet och White Guide, vinkritiker i Aftonbladet, Metro och numera DI Weekend. Grundade 2012 det gastronomiska forumet Skafferiet och har undervisat i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan/Örebro universitet.

 Diplom

Bergmans Fisk & Vilt, Vilhelmina
Martin Bergman och Urban Lindmark

Högkvalitativ leverantör av rökt och förädlad fisk, allt från lokala ädelfiskar som röding och öring till havets läcker- heter. Deras gårdsbutik och restaurang lockar många besökare och har stärkt provinsens gastronomiska profil.

Rekarnekött, Martina Schagerlund
Lindholms Gård, Sörmland

Martina Schagerlund har tagit initiativet och är drivande för Sörm- ländsk sammanslutning av köttgårdar som mött stor efterfrågan för sin höga kvalitet och uppfödning av utvalda köttdjur med egenproducerat foder, dikor med kalvar som föds upp på samma gård med korta slaktavstånd.

Kullabergs Vingård
Björn Odlander, Victor Dahl, Felix G Åhrberg

En av Sveriges mer ambitiösa vingårdar har invigt sin nya anläggning. Med nyplanteringar är siktet inställt på 30 hektar, och därmed börjar svensk vinnäring få utvecklade producenter av högklassiga viner med större volymer.

Talldungens gårdshotell, Brösarp
Emma Höök och David Levung

För ett matställe i familjär miljö med välkomponerade rätter på lokala råvaror med influenser från Sydeuropa. Stamgästerna är många, ryktet sprids och andelen som vallfärdar dit ökar.

Glansfull invigning av Stockholm– European Capital of Gastronomy på Stadshuset

Stora delar av Stockholms gastronomi och utvalda internationella gäster var på plats när Stockholms Stad 13 februari bjöd in till invigning i Stadshuset. Så även Hans Majestät Konungen och Kronprins Carl Philip samt de stolta mottagarna av Gastronomiska Akademiens belöningar.

Läs mer: PRESSMEDDELANDE – 15 FEBRUARI 2023 09:33