Charlotte Birnbaum ny ledamot i Gastronomiska Akademien

Vid Gastronomiska Akademiens senaste möte valdes Charlotte Birnbaum in som ny ledamot vid tallrik nr 9. Hon ersätter därmed idéhistorikern Karin Johannisson. Dessförinnan satt Tore Wretman vid denna tallrik, som alltså har ”grundarstatus”. Charlotte Birnbaums första framträdande skedde vid Akademiens prisutdelningsceremoni den 21 januari på Läkaresällskapet i Stockholm.

– Det är en enorm ära för mig, jag är oerhört stolt och glad. Att efterträda dessa stora personligheter känns extra märkvärdigt, säger den nya ledamoten.
Charlotte Birnbaum är född i Stockholm 1960. Hon skriver om mat med tyngdpunkt på gastronomisk historia, arrangerar konstnärligt präglade middagar och är knuten till den fristående foto/konsthallen Mindepartementet på Skeppsholmen.
Hennes första bok Den inre resan, på temat inälvsmat, skrevs på tyska under en tioårig vistelse i Frankfurt och översattes till engelska och svenska, liksom boken Bon! Bon!- Sockerkonster. Hon har gett ut böcker om pastejer och servettvikning, en Gastronomisk kalender i Tyskland, och hon verkar som redaktör för bokserien On the Table, som utkommer på Sternberg Press (Berlin/NewYork). Sedan 2014 sitter hon i juryn för Årets Svenska Måltidslitteratur.