Aktuellt

Om Gastronomiska Akademien

Register

Nu finns Akademiens alla belöningar genom åren förtecknade i registret. Gå in på Register ›› Akademiens belöningar så får du besked om vilka som genom åren fått medaljer, guldpennor, diplom och andra belöningar. Ett motsvarande register över allt som publicerats i Gastronomisk Kalender ända sedan …

Läs mer

Gastronomisk kalender 2022

Gastronomi som konstart Gastronomisk kalender 2022 Kalenderns tema Måltiden som konstart bjuder en sedvanlig buffé av läsvärda läckerheter. Från de tre högskolorna med gastronomisk inriktning, nämligen Umeå, Örebro och Kristianstad kommer profilerade bidrag. Att vi börjat ”hemestra” visar sig till och med sätta spår i våra lokala …

Läs mer

Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt

Cajsa Warg fyller 318 år!

Kära vänner med gastronomi i fokus, Med anledning av födelsedagen bjuder Cajsa Warg Akademien in till ett webbinarium om, Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt, den 23 mars 2021, kl. 17:00 – 18:00 via akademiens Youtube-kanal, https://youtu.be/UIvqQnXIFXQ. Cajsa Warg Akademien är en regional …

Läs mer

30-ÅRS-JUBILEUM VÄSTERBOTTEN PÅ GRAND HOTELL

Belöningar för 2020

På grund av de rådande omständigheterna, Covid-19, har prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm ej kunnat ske som tidigare. Gastronomiska Akademien har ändå utdelat belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och två diplom. Guldmedalj tilldelades Per Bengtsson för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Silvermedalj tilldelades Lisa …

Läs mer

Symbolum

Analyser av måltidsupplevelser för utveckling av europeisk gastronomi Innehållsförteckning 1. Inledning med bakgrundsbeskrivning och syfte 2. Den europeiska måltidens grundläggande förutsättningar 3. Den europeiska måltidens kvalitativa bedömning 4. Kategorisering av europeiska måltider 5. Artikelförfattare Bidrag till tvärvetenskaplig forskning om måltidens hantverk och konstnärliga gestaltning Måltidens …

Läs mer

Gastronomiska Stiftelsen 2021

Utlysning av stipendier På temat: Gastronomi – en konstart Stiftelsen utlyser Två stipendier, ett på 100 000 kr och ett på 50 000 kr.De två stipendiesummorna representerar sålunda olika omfång och djuplodande analyser i respektive projektidé. Området är brett och kan innefatta empiriska studier, teoretiska diskussioner, språkliga …

Läs mer