Kalender

Gastronomisk kalender 2025

MINNENAS SKAFFERI Sextiofem år är vål ingen ålder numera! Oavbrutet har Gastronomisk kalender kommit ut sedan 1958. i årets utgåva har Karsten Thurfjell rekapitulerat utvecklingen alltsedan dess tillkomst och tillsammans med Stephan Rössner översatt tredje delen av den monumentala diktverket om gastronomins kulturhistoria av Joseph …

Läs mer

Gastronomisk kalender 2024

Måltiden i framtiden Måltiden i framtiden är den 64:e årgången av den klassiska kalendern. Ett viktigt ämne är hållbarhet, i denna serie som ständigt förnyar sig. Här skrivs om vatten och återvinning. Och vilka framtida delikatesser som utvecklas världen runt kan vi se fram emot? …

Läs mer

Gastronomisk kalender 2023

Med konsten till bords. Gastronomisk kalender 2023 Med konsten till bords är en titel som ger svängrum för såväl Gastronomiska Akademiens litterärt bevandrade ledamöter som för alla de hugade skribenter, som utan större svårighet övertalas att medverka. Från redaktörerna kommer bland annat Charlotte Birnbaums betraktelse …

Läs mer

Gastronomisk kalender 2022

Gastronomi som konstart Gastronomisk kalender 2022 Kalenderns tema Måltiden som konstart bjuder en sedvanlig buffé av läsvärda läckerheter. Från de tre högskolorna med gastronomisk inriktning, nämligen Umeå, Örebro och Kristianstad kommer profilerade bidrag. Att vi börjat ”hemestra” visar sig till och med sätta spår i våra lokala …

Läs mer

Nya Svenska Matvaror

Gastronomisk kalender 2021

Nya Svenska Matvanor Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. …

Läs mer

Alla tiders råvaror

Gastronomisk kalender 2020

Alla tiders råvaror Från skämt kött till gotländsk tryffel Råvara kan också skrivas rå vara, vilket ger möjligheter för en uppsjö intressanta reflexioner kring startpunkten för våra gastronomiska färdigheter. Varifrån kommer kålroten, och varför finns den i så många olika former? Vilken italienare vågade sig …

Läs mer

Den femtionionde kalendern O.S.A.

Gastronomisk Kalender 2019

Den femtionionde kalendern O.S.A. är titeln på Gastronomisk kalender 2019, Gastronomiska Akademiens årsskrift, som nu ges ut för femtionionde året i följd.Alltså handlar det om att bjuda, att bjuda in och att bjuda ut. Som alltid med spirituellt, lärorikt, slösande generöst innehåll. Så här presenterar …

Läs mer

Maten som mode

Gastronomisk Kalender 2018

Maten som mode Plötsligt kom avokadon till Sverige. Och så kom kiwin. Sedan blev det omodernt att inta kolhydrater, och vem har inte gått i diverse modematfällor – helt i onödan? Gastronomisk kalender för 2018 har temat mat som mode; prins Carl Philip funderar över …

Läs mer

Gastronomisk-Kalender-2017

Gastronomisk Kalender 2017

Det goda samtalet EN GOD MIDDAG kan slät över ganska mycket. Rätt komponerad och tillredd kan en måltid lösa knutar, skapa försoning, åstadkomma fred eller åtminstone trampa upp stigen åt det hållet. Hur det goda samtalet kring den goda måltiden kan gå till berättas om …

Läs mer