Blogg

Nya Svenska Matvaror

Gastronomisk kalender 2021

Nya Svenska Matvanor Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. …

Läs mer

Om Gastronomiska Akademien

Register

Nu finns Akademiens alla belöningar genom åren förtecknade i registret. Gå in på Register ›› Akademiens belöningar så får du besked om vilka som genom åren fått medaljer, guldpennor, diplom och andra belöningar. Ett motsvarande register över allt som publicerats i Gastronomisk Kalender ända sedan …

Läs mer

Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se

Gastronomiska Akademiens Belöningar 2023

Högtidlig utdelning av Gastronomiska Akademiens Belöningar med tillhörande ceremoni hölls  den 15 januari 2024 i Bernadotte Biblioteket på Stockholms slott. Stefan Ekengren och Ulrika Brydling får Gastronomiska Akademiens medaljer Guldmedalj Silvermedalj Guldpenna Diplom Gastronomiska Akademins belöningsceremoni Fotograf Thomas SvenssonFör enstaka och högupplösta bilder: info@fotothomas.se Filmare: Torbjörn …

Läs mer

Foto: Lena Granefelt

Gastronomiska Akademiens Belöningar 2022

Högtidlig utdelning av Gastronomiska Akademiens belöningar hölls i Stockholms Stadshus 13 februari 2023. Stockholms gastronomiska huvudstadsår presenterades av konferencier Sissela Kyle (tallrik nr 6) i Gastronomiska akademien och gastronomins direktör Martin Lind (tallrik nr 5). Birgitta Svendén (tallrik nr 15) läste motiveringarna och Hans Majestät …

Läs mer

Med konsten till bords

Gastronomisk kalender 2023

Med konsten till bords. Gastronomisk kalender 2023 Med konsten till bords är en titel som ger svängrum för såväl Gastronomiska Akademiens litterärt bevandrade ledamöter som för alla de hugade skribenter, som utan större svårighet övertalas att medverka. Från redaktörerna kommer bland annat Charlotte Birnbaums betraktelse …

Läs mer

Gastronomiska Stiftelsen 2022

Utlysning av stipendier på temat: Måltidsturism Stiftelsen utlyser två stipendier, ett på 75 000 kr och ett på 50 000 kr. De två stipendiesum-morna representerar sålunda olika omfång och djuplodande analyser i respektive projektidé. Måltidsturism är ett resande som drivs helt eller delvis av en önskan att …

Läs mer

Gastronomisk kalender 2022

Gastronomi som konstart Gastronomisk kalender 2022 Kalenderns tema Måltiden som konstart bjuder en sedvanlig buffé av läsvärda läckerheter. Från de tre högskolorna med gastronomisk inriktning, nämligen Umeå, Örebro och Kristianstad kommer profilerade bidrag. Att vi börjat ”hemestra” visar sig till och med sätta spår i våra lokala …

Läs mer

Gastronomiska Akademiens Belöningar 2021

På grund av de rådande omständigheterna, Covid-19, har prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm ej kunnat ske som tidigare. Gastronomiska Akademien har ändå utdelat belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och två diplom. Guldmedalj Silvermedalj Guldpenna  Diplom Stellagalan, Stockholm Den årliga Stellagalan har jämställdhet …

Läs mer

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Attribution: Johan Fredriksson

Tore Wretman-dagen 2021

Den 20 oktober 2021, 9.00-17 med efterföljande middag. På Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Stockholm. Förmiddagen ägnas åt blandade forskningsämnen, på eftermiddagen ägnas tiden åt OFFENTLIG GASTRONOMI. Intresserade forskare med anknytning till måltidsforskning inbjudes att skicka in abstract, senast 1 oktober. Seminariet kommer att hållas på …

Läs mer

Om Stiftelsen

Stiftelsen har till ändamål att främja vetenskaplig forskning på näringsfysiologiska och kulinariska områden samt att inom dessa områden lämna understöd för beredande av högre utbildning. För att fullfölja dessa ändamål skall Stiftelsen lämna bidrag dels till vetenskaplig forskning för undersökningar i hithörande ämnen inom olika …

Läs mer

Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt

Cajsa Warg fyller 318 år!

Kära vänner med gastronomi i fokus, Med anledning av födelsedagen bjuder Cajsa Warg Akademien in till ett webbinarium om, Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt, den 23 mars 2021, kl. 17:00 – 18:00 via akademiens Youtube-kanal, https://youtu.be/UIvqQnXIFXQ. Cajsa Warg Akademien är en regional …

Läs mer

30-ÅRS-JUBILEUM VÄSTERBOTTEN PÅ GRAND HOTELL

Gastronomiska Akademiens Belöningar 2020

På grund av de rådande omständigheterna, Covid-19, har prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm ej kunnat ske som tidigare. Gastronomiska Akademien har ändå utdelat belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och två diplom. Guldmedalj tilldelades Per Bengtsson för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Silvermedalj tilldelades Lisa …

Läs mer