Blogg

Nya Svenska Matvaror

Gastronomisk kalender 2021

Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. Vi får influenser från alla världens kulturer, såväl religösa som kulinariska. Även om ekovågen är i avmattande är vegotrenden desto mer påtaglig…

Om Gastronomiska Akademien

Register

Nu finns Akademiens alla belöningar genom åren förtecknade i registret. Gå in på Register ›› Akademiens belöningar så får du besked om vilka som genom åren fått medaljer, guldpennor, diplom och andra belöningar. Ett motsvarande register över allt som publicerats i Gastronomisk Kalender ända sedan …

Läs mer

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Attribution: Johan Fredriksson

Tore Wretmandagen 2021

Den 20 oktober 2021, 9.30-17 med efterföljande middag. På Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Stockholm. Förmiddagen ägnas åt blandade forskningsämnen, på eftermiddagen ägnas tiden åt OFFENTLIG GASTRONOMI. Intresserade forskare med anknytning till måltidsforskning inbjudes att skicka in abstract, senast 1 oktober. Presentation per distans är möjlig …

Läs mer

Om Stiftelsen

Stiftelsen har till ändamål att främja vetenskaplig forskning på näringsfysiologiska och kulinariska områden samt att inom dessa områden lämna understöd för beredande av högre utbildning. För att fullfölja dessa ändamål skall Stiftelsen lämna bidrag dels till vetenskaplig forskning för undersökningar i hithörande ämnen inom olika …

Läs mer

Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt

Cajsa Warg fyller 318 år!

Kära vänner med gastronomi i fokus, Med anledning av födelsedagen bjuder Cajsa Warg Akademien in till ett webbinarium om, Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt, den 23 mars 2021, kl. 17:00 – 18:00 via akademiens Youtube-kanal, https://youtu.be/UIvqQnXIFXQ. Cajsa Warg Akademien är en regional …

Läs mer

30-ÅRS-JUBILEUM VÄSTERBOTTEN PÅ GRAND HOTELL

Belöningar för 2020

På grund av de rådande omständigheterna, Covid-19, har prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm ej kunnat ske som tidigare. Gastronomiska Akademien har ändå utdelat belöningar för framstående matkulturella insatser: guldmedalj, silvermedalj, guldpenna och två diplom. Guldmedalj tilldelades Per Bengtsson för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Silvermedalj tilldelades Lisa …

Läs mer

Symbolum

Analyser av måltidsupplevelser för utveckling av europeisk gastronomi Innehållsförteckning 1. Inledning med bakgrundsbeskrivning och syfte 2. Den europeiska måltidens grundläggande förutsättningar 3. Den europeiska måltidens kvalitativa bedömning 4. Kategorisering av europeiska måltider 5. Artikelförfattare Bidrag till tvärvetenskaplig forskning om måltidens hantverk och konstnärliga gestaltning Måltidens …

Läs mer

Gastronomiska Stiftelsen 2021

Utlysning av stipendier På temat: Gastronomi – en konstart Stiftelsen utlyser Två stipendier, ett på 100 000 kr och ett på 50 000 kr.De två stipendiesummorna representerar sålunda olika omfång och djuplodande analyser i respektive projektidé. Området är brett och kan innefatta empiriska studier, teoretiska diskussioner, språkliga …

Läs mer

Charlotte Birnbaum ny ledamot i Gastronomiska Akademien

Vid Gastronomiska Akademiens senaste möte valdes Charlotte Birnbaum in som ny ledamot vid tallrik nr 9. Hon ersätter därmed idéhistorikern Karin Johannisson. Dessförinnan satt Tore Wretman vid denna tallrik, som alltså har ”grundarstatus”. Charlotte Birnbaums första framträdande skedde vid Akademiens prisutdelningsceremoni den 21 januari på …

Läs mer

Alla tiders råvaror

Gastronomisk kalender 2020

Alla tiders råvaror Från skämt kött till gotländsk tryffel Råvara kan också skrivas rå vara, vilket ger möjligheter för en uppsjö intressanta reflexioner kring startpunkten för våra gastronomiska färdigheter. Varifrån kommer kålroten, och varför finns den i så många olika former? Vilken italienare vågade sig …

Läs mer

Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch. Em. Hagdahl

Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch. Em. Hagdahl

Faksimilupplaga 1963 med förord av dåvarande akademiledamöterna Mats Rehnberg och Tore Wretman.En nyutgåva kom 2004, (bilden) då Carlsson Bokförlag i samarbete med Hagdahlsakademien och med stöd av Westman-Wernerska fonden svarade för utgivningen. Förorden i denna upplaga är skrivna av Björn Eriksson, Gunnar Lindqvist och Lars …

Läs mer