Blogg

Nya Svenska Matvaror

Gastronomisk kalender 2021

Nya Svenska Matvanor Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. …

Läs mer

Symbolum

Analyser av måltidsupplevelser för utveckling av europeisk gastronomi Innehållsförteckning 1. Inledning med bakgrundsbeskrivning och syfte 2. Den europeiska måltidens grundläggande förutsättningar 3. Den europeiska måltidens kvalitativa bedömning 4. Kategorisering av europeiska måltider 5. Artikelförfattare Bidrag till tvärvetenskaplig forskning om måltidens hantverk och konstnärliga gestaltning Måltidens …

Läs mer

Gastronomiska Stiftelsen 2021

Utlysning av stipendier På temat: Gastronomi – en konstart Stiftelsen utlyser Två stipendier, ett på 100 000 kr och ett på 50 000 kr.De två stipendiesummorna representerar sålunda olika omfång och djuplodande analyser i respektive projektidé. Området är brett och kan innefatta empiriska studier, teoretiska diskussioner, språkliga …

Läs mer

Charlotte Birnbaum ny ledamot i Gastronomiska Akademien

Vid Gastronomiska Akademiens senaste möte valdes Charlotte Birnbaum in som ny ledamot vid tallrik nr 9. Hon ersätter därmed idéhistorikern Karin Johannisson. Dessförinnan satt Tore Wretman vid denna tallrik, som alltså har ”grundarstatus”. Charlotte Birnbaums första framträdande skedde vid Akademiens prisutdelningsceremoni den 21 januari på …

Läs mer

Alla tiders råvaror

Gastronomisk kalender 2020

Alla tiders råvaror Från skämt kött till gotländsk tryffel Råvara kan också skrivas rå vara, vilket ger möjligheter för en uppsjö intressanta reflexioner kring startpunkten för våra gastronomiska färdigheter. Varifrån kommer kålroten, och varför finns den i så många olika former? Vilken italienare vågade sig …

Läs mer

Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch. Em. Hagdahl

Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch. Em. Hagdahl

Faksimilupplaga 1963 med förord av dåvarande akademiledamöterna Mats Rehnberg och Tore Wretman.En nyutgåva kom 2004, (bilden) då Carlsson Bokförlag i samarbete med Hagdahlsakademien och med stöd av Westman-Wernerska fonden svarade för utgivningen. Förorden i denna upplaga är skrivna av Björn Eriksson, Gunnar Lindqvist och Lars …

Läs mer

Rosalies recept

Rosalies recept

120 recept från det berömda Lyonköket. Receptsamlingen, som gavs ut av Albert Bonniers Förlag 1965, redigerades av Margit Engnes och Karl Erik Lorentz. För inledning och kapitelingresser svarade docent Wilhelm Graf.

Tre Banketter till Drottning Kristinas ära år 1668

Tre Banketter till Drottning Kristinas ära år 1668

av June di Schino i svensk översättning av Dan Norell. Svenska redaktörer: akademiledamöterna Claes Grill och Jan-Öjvind Swahn. Förord av Claes Grill. Boken med originaltiteln “Tre Banchetti in Onore di Cristina” utgavs 2002 med stöd av såväl den italienska gastronomiska akademien som den internationella gastronomiska …

Läs mer

Mat och Dryck i forntid och medeltid

Mat och Dryck i forntid och medeltid

om den ärbara vällusten av Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg. Boken, vars första upplaga kom 1994, Är en uppföljning av en utställning med detta tema på Historiska Museet i Stockholm i slutet av 1960-talet. Arbetet med utställningen leddes av Lars O. Lagerqvist i samarbete …

Läs mer